Over Rob Putseys

Rob Putseys mag je als fotograaf een autodidact noemen. Zijn scholing in de fotografie kreeg hij in de loop van zijn twee vorige levens: eerst als leraar, vervolgens als stichter en manager van zijn wandelreisorganisatie ‘Anders Reizen’. In het eerste ontwikkelde hij zijn ‘fotografisch oog’ via zijn fascinatie voor de auteursfilm. In het tweede deed hij fotografische ervaring op tijdens de vele verkenningsreizen die hij voor zijn zaak maakte.

Zoals voordien reist hij bij voorkeur met het lokaal vervoer, te voet soms en alleen, dichtbij de mensen in dorpen en stadjes. In het verleden maakte hij vooral landschapsfoto’s met het oog op de publiciteit voor zijn zaak, nadien richtte hij zijn camera bij voorkeur op mensen vanuit zijn etnografische interesse en geëngageerdheid. De vraag die hem intrigeert, is hoe gewone mensen in materieel arme landen hun vaak harde strijd om te overleven weten te voeren met een verrassend optimisme, met waardigheid en savoir-vivre. In zijn foto’s, vaak portretten, peilt hij naar hun achterliggende gevoelens, hun dromen en verwachtingen.

Hij doet dit in een ongekunstelde ‘snapshot-stijl’, waarbij het vangen van het beslissende moment en het ontwijken van de pose zijn voornaamste bekommernissen zijn. Hij wil dat zijn foto’s zoveel mogelijk áf zijn tijdens het fotograferen: compositie, belichting, scherpstelling, uitsnede,… Hij houdt niet van mise-en-scène noch van ingrijpende digitale manipulatie. Respectvolle benadering van zijn ‘modellen’ is voor hem een voorwaarde. Om minder een afstandelijke voorbijganger te zijn, meer indringend te kunnen fotograferen, wil hij overigens voortaan langer op eenzelfde plaats blijven en er tijd nemen om zijn ‘objecten’ beter te leren kennen.
Naast op zichzelf staande foto’s maakt hij nu ook documentaire reeksen van eenvoudige, boeiende mensen, ‘gevat’ in hun gewone (werken) of minder gewone (feesten) bezigheden.

Gedurende de voorbije twee jaar reisde een selectie van zijn foto’s onder de titel “Faces” langs 17 culturele centra van Vlaanderen. Vanaf zondag 4 oktober a.s. en tot 6 november 2015 loopt in het C.C. Den Amer te Diest een solotentoonstelling onder de naam “A World of Faces” met ook recent fotowerk.